Ieși în stradă

Cu siguranță, mai mult de jumătate din populația României a ajuns la concluzia că absolut nici una din culorile politice aflate la putere nu reprezintă interesele cetățenilor. Mai mult decât atât, în ultimele luni, absolut toată clasa politică ne-a demonstrat că este un pericol pentru bunăstarea, drepturile și siguranța românilor.

Este important să știi că nu ești singur. Suntem mulți. Iar, atunci când ne regăsim puterea personală și ne unim, avem un impact fantastic asupra deciziilor care se iau în România. Doar noi putem schimba cursul lucrurilor.
Toate țările în care cetățenii iau atitudine în stradă sunt guvernate de interesele poporului iar conducerea este presată să asculte și să aplice revendicările oamenilor, în mod democratic.

În ultimele luni, democrația, justiția, integritatea și sănătatea ne-au fost atacate flagrant de acțiunile celor care sunt plătiți din banii noștri pentru a ne reprezenta interesele.
Au fost afectate persoanele din toate categoriile de vârstă, toate segmentele sociale și profesionale. Oamenii au fost umiliți și abuzați, mulți și-au pierdut afacerile, joburile, sănătatea, drepturile și demnitatea. Unii și-au pierdut chiar viața, rudele și prietenii. Cert este că, majoritatea, și-au pierdut ultima fărâmă de încredere și speranță pe care o mai aveau în oficiali și în aparatul de stat.

De câte abuzuri mai este nevoie pentru a ieși în stradă cu sutele de mii sau chiar cu milioanele?

Este momentul să arătăm conducerii că nu se poate juca cu viețile noastre și nu ne poate strivi cu o cizmă dictatorială așa cum își imaginează. Este momentul să arătăm că existăm, avem o voce și puterea necesară să schimbăm macazul.
Este vital să înțelegem că rezolvarea se află doar în mâinile noastre. Noi formăm masa critică iar, dacă nu ne vom face vocile auzite în stradă, nimic nu se va schimba. Schimbarea ține de fiecare dintre noi. Eu, tu, mama, tata, bunicul, bunica, prietena, sora sau fratele tău suntem piesele cheie pe masa de șah a României. Condiția este să acționăm.

Până în prezent, protestele din România nu au făcut altceva decât să rotească puterile în stat, detronând o mână de penali pentru a o înlocui cu alta.

Numai după ce scena politică va fi eliberată de toți infractorii de ieri și de azi, o vom putea repopula cu oameni care au ambiția, capacitatea și competențele necesare pentru a pune România pe picioare. Am văzut deja că, majoritatea protestelor conduse până acum de o mișcare, au aparținut unor grupuri de interese obscure. Prin urmare, un protest eficient ar trebui să aibă scopul de a regenera întreaga clasă politică din ultimii 30 de ani care a adus România în stadiul dezolant în care se află astăzi. Pe scurt, #ToatePartideleAceeașiMizerie.

Pentru asta trebuie să fim lucizi, uniți și determinați.

Noi suntem cei care scriem istoria acționând, nu așteptând cu pasivitate și descurajare. Trebuie să încetăm să mai stăm acasă plângându-ne cunoscuților sau gândindu-ne cum să evadăm mai repede din România. Din România trebuie să plece vinovații, nu poporul. Iar locul vinovaților este în sala de judecată și, apoi, la închisoare.

Ia frâiele în mâini!

Dă tonul! Vorbește cu prietenii, familia și inițiază un eveniment. Nu trebuie să fii politican sau persoană publică pentru a face asta. Nimeni din cei care au creat platforma FCU nu sunt membrii de partid sau persoane publice. Sunt oameni obișnuiți, cu joburi, familii și obligații, la fel ca tine.
Este momentul să renunțăm la tendința de a căuta lideri și să așteptăm ca cineva să organizeze un protest la care să ne alăturăm.
Organizează-te independent. Trezește-ți rudele și prietenii. Atunci când ieși în stradă, fă-o pentru tine și cei dragi ție. Fă-o pentru că ești liber și vrei să rămâi liber. Nu ieși pentru că îți spune un om, un partid, un profil de Facebook sau un website ci pentru că ai conștiință, intuiție, rațiune, curaj, drepturi și datoria de a ți le apăra!
Vezi mai jos 7 pași pentru un protest cu ecou unde toată lumea este în siguranță.

7 pași pentru siguranța tuturor și succesul protestului

1. Notifică Primăria.
Chiar dacă ai inițiat deja și ai promovat un protest, Primăria locală trebuie notificată cu minim 72 de ore înaintea momentului pentru care este programat să înceapă protestul. Jandarmeria locală trebuie notificată cu minim 48 de ore înainte. Trebuie să trimiți notificarea pe e-mail, către Primăria de care aparții și către Jandarmeria locală. Înainte să trimiți notificările, sună la Departamentul de Evenimente Publice a Primăriei și întreabă dacă, în locația aleasă de tine pentru protest, are loc vreun alt eveniment pe data și la ora la care ai programat protestul. Dacă afli că există un alt eveniment care se suprapune, va trebui să schimbi locația. Un model de notificare pe care trebuie să-l completezi cu datele care lipsesc, îl poți accesa dând click pe butonul de mai jos.

2. Promovează protestul
Inițiază un eveniment online (pe Facebook sau chiar pe un blog). Pune-i un titlu scurt și relevant, adaugă-i o decriere succintă dar clară și convingătoare, pune-i o imagine reprezentativă și dă-i drumul. Dă sfoară în țară pe rețelele de socializare, prin campanii de e-mail sau vorbind tête-à-tête cu rudele și prietenii.
Popularizează evenimentul prin fluturași sau chiar stickere, postere sau stencil-uri, în orașul tău. Trimite-ne și nouă un mail la frontulcivicunit@gmail.com și te vom ajuta cât putem de mult cu promovarea.

3. Pregătește-te cu materiale de protest.
Te poți inspira din Guerrilla Kit-ul FCU. Ia cu tine mesaje și semne CLARE despre drepturile încălcate, despre informatiile false oferite de autoritati, despre pedepsirea tuturor celor care au pus în scenă încălcarea drepturilor omului în România. Exprimă-ți ideile FERM, VIU și CONCRET! În acest fel, dacă presa & massmedia vor transmite manifestația, le va fi greu să-i distorsioneze scopul și mesajul, așa cum o fac de obicei.


4. În ziua protestului, fii pașnic și bine dispus.
Ia cu tine apă și ceva de mâncare, zâmbetul pe buze, încrederea în ochi și luciditatea în minte. Fii pașnic și civilizat. Protestele nu înseamnă război civil așa cum se vehiculează pe internet în mesaje menite să sperie lumea și să facă oamenii să stea acasă din frica generată de niște avertismente exagerate.
Dacă nu ai apucat să realizezi un banner care să atragă atenția celorlalți, atunci un carton, un marker și o idee bună de slogan poate valora chiar mai mult decât tot arsenalul cu care se prezintă activiștii de partid la un protest.
Nu uita de instrumente muzicale. Muzica face protestele mai sonore și umple participanții de energie pozitivă.

5. Evită infiltrații & agitatorii
Flash News! Serviciile sunt TOT timpul peste TOT. Indiferent unde sau când se desfășoară protestul, serviciile vor fi acolo. Nu e ca și cum își iau liber sâmbătă sau duminică.
Organizează-te eficient în grupuri mari de cunoscuți și fii cu ochii pe eventualii infiltrați – persoane îmbrăcate in civil, cu menirea de a sparge protestele. Dacă depistezi astfel de persoane, este necesar ca toți cei din jurul lor sa se depărteze, să se lase la pământ, astfel încât persoanele respective sa fie imediat identificate de forțele de ordine. Ele trebuiesc fotografiate, deoarece nu mare ar fi surpriza, sa fie parte undercover a vreunei instituții.

6. Nu renunța și nu te descuraja. Fii perseverent!
S-ar putea ca, la primul protest, să nu fie atât de multă lume cât ai fi sperat. Nu fii dezamăgit. Oamenilor le este încă frică sau sunt debusolați de ceea ce se întâmplă. Treptat, vor înțelege și vor conștientiza că este vital să iasă în stradă pentru a-și apăra drepturile și pentru a elimina corupția din Președenție, Guvern, Parlament, instituții publice și massmedia centrală. Nu se oprește totul în ziua aia. Continuă. Este o cursă lungă pe care cei mulți o vor câștiga întotdeauna.
Ecoul protestelor este mult mai mare decât îți poți imagina. În fiecare țară, oamenii s-au adunat treptat în grupuri tot mai mari până au ajuns la sute de mii în stradă. Fiecare nouă ieșire a determinat autoritățile să răspundă la revendicările oamenilor.


7. Promovează protestul prin comunicarea din teren

Filmează, fă live-uri și fotografii. Pune-le pe canalele tale de comuncare inspirându-i astfel și pe ceilalți să se alăture. Un protest nu este deloc o activitate sumbră sau banală. Din contră. Este un prilej de a ieși din cotidian și din zona de confort și de a te exprima pașnic dar ferm în favoarea drepturilor tale și ale celor dragi ție. Este o ocazie să întâlnești și să socializezi cu oameni dinamici, creativi, care au simț civic, care simt și gândesc la fel ca tine. Sunt oameni lucizi, liberi și curajoși. Arată lucrurile astea tuturor prin transmisii de la fața locului.

Fiecare dintre noi poate fi un mic jurnalist independent.


“La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta şi apoi vei câştiga.”
– Mahatma Gandhi